Als je bedenkt dat het hier gaat om aubergine-dip, dan is ‘Baba Ganoush’ toch echt wel een zeer coole naam! Ik heb een keer gehoord dat een kat de naam Bob Baba Cool had. Daar stel je je toch zo’n grote zwarte kater bij voor? Dus bij het lezen van de naam Baba Ganoush stelde ik me meteen de buurkat van Bob voor: een rode kater, ietsje jonger misschien, maar hij ziet er ook zeer gevaarlijk uit… Bob Baba Cool en Baba Ganoush maken de dienst uit in de buurt, dat lijkt me duidelijk ;)
Reden genoeg om deze aubergine-dip te maken. Weinig inspanning met groots effect, én bovendien: variatie-mogelijkheden genoeg!
Warm de oven voor op 180 C. Maak 2 aubergines schoon (niet schillen of snijden), prik er wat gaatjes in met een vork en leg ze in de oven, gedurende een uur. Laat de aubergines eventjes afkoelen en snijd ze dan in de lengte doormidden. Het vruchtvlees is helemaal zacht geworden en kun je met een lepel gemakkelijk uit de schil schrapen. Doe dit in een kom met een flinke teen knoflook, het sap van een citroen, een scheutje balsamicoazijn, wat zout & peper, een handje fijngesneden verse peterselie of koriander en 1 á 2 el Tahin (sesampasta). Ik had geen Tahin of sesam in huis, dus heb er 2 handjes geroosterde zonnebloempitjes aan toegevoegd. Mix het geheel met de staafmixer tot een mooie gladde moes en breng op smaak met gemalen komijn. Om het geheel wat romiger te maken, kun je er ook nog 2 el yoghurt of kwark aan toe voegen.
Knoflook-fan? Voeg er gerust een extra teen aan toe. Ik heb het rustig aan gedaan met één teen en vond de smaak toen goed. Maar extra sterke knoflooksmaak kan zó lekker zijn!
Variatietip: Baba Ganoush op basis van courgette. Het recept vind je hier.
 image

Bereidingstijd: 75 min (incl oventijd)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.