DSCN7159a
Kroketten een foute snack? Dat hoeft dus helemaal niet perse! Afgelopen zondag hielden vriendlief en ik tapas-night en aten we heerlijk herfstige vegetarische hapjes, op de bank, voor de buis. Ik had een dienblad vol met lekkers gemaakt: soep van gegrilde tomaten, groente-frietjes (pastinaak en wortel) met aioli, gekarameliseerde knoflooktaart, hummus, salade met kiemen & avocado, spiesjes met tofoe & courgette en deze aubergine-aardappelkroketjes. Jum! Doe mij maar vaker zo’n super druilerige zondag!

Voor ca. 20 kroketjes heb je nodig:

  • 2 grote aubergines
  • 2 grote aardappels
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2 el crème fraîche
  • een handje Parmezaanse kaas
  • een handje broodkruim of paneer
  • bloem
  • een handje verse peterselie, fijngesneden
  • zout & peper naar smaak
  • olijfolie

Verwarm de oven voor op 220 C. Prik de aubergine rondom een paar keer in en leg ze in de oven. rooster ze gedurende 40 á 50 minuten. Maak ondertussen de aardappels schoon, snijd in stukjes en kook ze gaar. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Als de aubergine klaar is, laat je deze afkoelen zodat je ‘m vast kunt pakken. Snijd in de lengte doormidden en schraap / lepel het vruchtvlees eruit. Laat het vruchtvlees ca. 30 min in een vergiet uitlekken. Hoe droger de substantie wordt, des te steviger de kroketten. Doe het aubergine-vruchtvlees bij de aardappels en voeg de knoflook, kaas, het broodkruim, de peterselie, de crème fraîche en flink zout & peper toe. Prak alles goed door elkaar met een vork. Het is de bedoeling dat je straks met de hand rolletjes kunt draaien van dit beslag. Het beslag is nu wellicht nog te vochtig en slap. Voeg daarom bloem toe om het geheel meer binding te geven. Bestuif je werkvlak met paneermeel. Neem telkens een beetje beslag, vorm er rolletjes van en rol door de paneer. Ga door tot het beslag op is en je een bord vol met kroketjes hebt. Dek af met een stukje vershoudfolie en laat ongeveer 30 minuten in de koelkast stijf worden. Verhit ca. 1 c olijfolie in een kleine koekenpan (hoe kleiner de pan, des te minder olie heb je nodig). Bak de rolletjes per 4 á 5 stuks (net zoveel als in de pan passen). Vers en warm zijn deze kroketjes het allerlekkerste en met een schaaltje homemade aioli maak je het compleet! Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.