Aardpeersoep met spinazie-hazelnoot-pesto

Wat is het toch leuk als je geïnspireerd wordt terwijl je lekker uit eten bent! Zo was ik vlak voor kerst heerlijk luxe uit eten in de Piloersemaborg in Den Ham. Ik heb genoten van 9 heerlijke hapjes en gerechten. Het was echt super! Zo was één van de gangen een aardpeersoep met zwarte wintertruffel. Twee bijzondere smaken bij elkaar en ik was gelijk fan. En dan is het natuurlijk extra leuk als je een aantal dagen later in de supermarkt loopt en daar ineens aardperen in het groenteschap ziet liggen. Gelijk in m’n winkelkar dus om er thuis zelf fijne soep van te maken. Ottolenghi wist mij in zijn kookboek Nopi nog extra te inspireren met een spinazie-hazelnoot-pesto. Het resultaat: jummie! Fijne winterkost en comfortfood :)

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 500 gr aardperen (ze worden ook wel Topinamboer genoemd)
  • 1 ui of grote sjalot
  • 1 teen knoflook
  • ca. 100 ml droge witte wijn
  • ca. 200 ml melk
  • 700 ml groentebouillon
  • zout & peper
  • olijfolie
  • grote hand verse spinazie, schoongemaakt
  • handje hazelnoten
  • 2 el hazelnootolie
  • 1 el wittewijnazijn
  • ca. 10 gr verse dragon (of een flinke snuf gedroogde)
  • geraspte schil van een halve citroen

Maak de aardperen schoon en snipper de ui en knoflook. Smoor de ui en knoflook met een scheutje olijfolie in een ruime pan, gedurende ca. 5 minuten. Voeg een flinke snuf zout en peper toe en dan ook de aardperen. Laat dit nog zo’n 10 minuutjes garen, blijf regelmatig roeren. De aardpeer wordt als het goed is mooi glazig. Blus het geheel dan af met de witte wijn en breng aan de kook. Laat het geheel inkoken tot ca. drie-vierde over blijft. Voeg dan de melk en bouillon toe. Draai het vuur zacht en laat de soep nog zo’n 30 minuten staan. Neem de pan van het vuur en pureer met de staafmixer tot een gladde en romige substantie.

Nu maak je nog even de pesto. Doe hiervoor de hazelnoten (hou een paar apart als garnering), spinazie, citroenrasp, dragon, wittewijnazijn, hazelnootolie en een flinke scheut olijfolie in een mengbeker. Mix met de staafmixer tot een stevige pesto. Met de keukenmachine kan dit natuurlijk ook erg goed. Rooster de extra hazelnoten in een kleine koekenpan licht aan.

Schep de soep in een ruime kom of in een soepbord. Verdeel er wat pesto over, wat stukjes hazelnoot en nog wat druppels olijfolie. En klaar is je lovely soep. Eetsmakelijk!

Bereidingstijd: 1 uur – maar zó de moeite waard ;)

Variatietip: Voeg pastinaak of knolselderij toe als extra vulling. Gebruik geen spinazie maar peterselie voor de pesto, of walnoten in plaats van hazelnoten.

Deze recepten vind je vast ook wel leuk:

Mijn pompoensoep Courgette&Pastinaak-soep Soep van geroosterde tomaat & paprika

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.