5 kilo tomaten, iets meer of iets minder…
5 kilo tomaten, iets meer of iets minder...

5 kilo tomaten, iets meer of iets minder… Zo in het dagelijkse leven sta ik er echt te weinig bij stil: hoe luxe het is om elke week uitgebreid boodschappen te kunnen doen, elke dag vers te koken en alles uit te kiezen waar ik zin in heb. En dan heb ik het nog niet eens over uit eten gaan of genieten van koffie met gebak bij een leuke hotspot in de stad. Het is niet zo dat ik het boodschappengeld er doorheen jaag of heel veel geld uitgeef aan buiten de deur eten. Ik heb hier een budget voor en bij mij is het geld soms ook gewoon op. Maar toch: de manier waarop ik met eten om kan gaan is luxe. En ik ben blij dat ik mezelf dat kan geven en geniet daar ook van.

Dit is niet voor iedereen weg gelegd. Er zijn zoveel mensen die rond moeten komen van een paar tientjes per week en hun boodschappen ‘doen’ bij de voedselbank. Ik heb daar stiekem een romantisch beeld van: je krijgt elke week een gratis verrassingspakket. Maar in werkelijkheid is het natuurlijk niet zo tof om dat ‘verrassingspakket’ op te halen en krijg je soms producten waar je amper wat mee kunt. Of juist grote hoeveelheden waardoor je uiteindelijk alsnog eten aan het weggooien bent. Je moet dus echt kunnen koken en creatief zijn om er het maximale uit te halen.

Ik kan me er weinig bij voorstellen hoe het is om met een inie-mini budget rond te komen en heb mezelf daarom een project opgelegd: koop een grote hoeveelheid van hetzelfde, in dit geval tomaten, en maak er allerlei verschillende gerechten mee. Bovendien vind ik dit ook passen bij de tijd van het jaar: grotere porties koken en voorraadjes aanleggen omdat bepaalde groente van het seizoen nu zo goed zijn.

Goed, aan de slag met die tomaten dus. Ik kocht ruim 5 kilo stevige trostomaten. De recepten post ik in aparte items, anders wordt dit artikel veel te lang ;) Donderdag komen de eerste twee recepten online!

DSCN6504a

Allerlei recepten

Ik gebruikte tomaat in de pannenkoeken (het was vrijdag, dus tijd voor een gerecht met een ‘P’). Heerlijk met stukjes appel, een snuf kaneel, verse basilicum en een beetje geraspte Parmezaanse kaas. Lovely!

Ik maakte een flinke portie tomatentapenade. En dan niet op basis van zongedroogde tomaatjes, maar gewoon zo ‘raw’. Zonder suiker, helemaal verantwoord en zó lekker! Dat eten we dus nu telkens: op een broodje of cracker, als dip met snackgroente en een lepeltje naast de gebakken kipfilet bij m’n avondmaaltijd.

En wat een uitvinding: zelf ketchup maken! Eerder schreef ik al eens over het gebruik van suiker en wat een tegenvaller het is dat er zoveel suiker in een fles ketchup zit. Zelf maken is dus de oplossing: er komt geen suiker aan te pas en de smaak is nog beter dan de ‘echte’ ketchup uit fles.

Wat ik eerder al eens wilde doen, maar vanwege de lange bereidingstijd nog nooit echt gedaan had, was tomaatjes zelf drogen. Ik heb er deze keer wel de uurtjes voor uitgetrokken, althans de oven 4 uur lang het werk laten doen. Het kost even tijd, maar dan heb je echt wel wat. Heerlijk!

Tja, en dan kan een tomatensoep niet ontbreken toch? Maar dan wel lekker gegrild, en met paprika. Comfortfood! Het recept hiervan heb ik eerder al eens online gezet. Echt een aanrader!

IMG_5056 DSCN6549 DSCN6553 DSCN6539

Zo’n grote hoeveelheid tomaten inkopen klinkt misschien niet heel low-budget. Toch is het slim om op aanbiedingen te letten en juist voor seizoensgroenten (en -fruit) te kiezen. Als je het gelijk verwerkt in gerechten en porties in de vriezer bewaart, levert dit je later alleen maar voordeel op. Ik heb door dit experiment ook ervaren hoe het is om gebonden te zijn aan een bepaald ingrediënt. Ik heb nu nóg 2 kilo over en kan voorlopig echt geen tomaat meer zien ;) Misschien maak ik nog een portie appel-tomaatcompote of toch nog een pan soep…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.