Plenty & Plenty more van Yotam Ottolenghi

Tijd voor een review op Plenty & Plenty more van Yotam Ottolenghi. Het is kookboekenweek, dus tijd voor een nieuw item op LaSanne: reviews over kookboeken. Leuk!

Ik kook regelmatig uit kookboeken, heb er beter door leren koken en er staan er altijd een paar op m’n verlanglijstje… kortom een bron van inspiratie. Ik ga niet alleen aan nieuwe boeken aandacht besteden, maar ook aan reeds verschenen exemplaren. Daarom trap ik af met deze twee fijne kookboeken van Yotam Ottolenghi: Plenty en Plenty more.

Om te beginnen: wat is die Yotam Ottolenghi een interessante man zeg! Opgegroeid in Israël en nu wonende en werkende in Londen, waardoor hij op culinair gebied een mix van Midden-Oosters en Westers laat zien. Hij heeft 5 restaurants cq. delicatessenzaken in Londen en bracht ook de kookboeken ‘Jeruzalem’ en ‘Ottolenghi het Kookboek’ uit.

Nadat ik de boeken eenmaal had opengeslagen, was ik gelijk verkocht: zoveel goede producten, heerlijke recepten en mooie foto’s! Plenty en Plenty More geven groenten en peulvruchten de hoofdrol, ze zijn niet langer bijgerecht. Normaal gesproken kan ik afknappen op lange boodschappenlijsten die bij een gerecht komen en ingrediënten waarvoor je stad en ommeland af moet fietsen. Maar Ottolenghi komt er mee weg: zijn recepten zijn onweerstaanbaar. Gerechten die ik uit deze kookboeken maakte, en waar ik mijn eigen (soms iets grotere) twist aan gaf, zie je op de foto’s in dit artikel.

IMG_0009 IMG_0023 IMG_9177 IMG_7895

Door te koken uit zijn kookboeken, heb ik echt geleerd hoe je een vegetarische maaltijd ‘sexy’ klaar kunt maken. Het zit ‘m in het gebruik van net even andere ingrediënten en nieuwe combinaties, maar vaker nog in een andere wijze van bereiden. Wat ik heel kenmerkend vind, is dat de meeste recepten uitgaan van één hoofdingrediënt. Zo zijn de hoofdstukken in Plenty ook opgedeeld. Er zit oa. een hoofdstuk met wortelgroenten in, paddenstoelen, tomaten, peulvruchten, groene groenten en vruchten & kaas. Plenty More gaat een stap verder en is ingedeeld naar bereidingswijze, met hoofdstukken zoals: gehusseld, gestoomd, geprutteld, gebakken, gegrild en geblancheerd.

Mocht je geen gelegenheid hebben om bij de toko langs te gaan om die bijzondere ingrediënten te scoren, dan blijft er gelukkig genoeg over. En met een beetje creativiteit kun je je boodschappenlijstje gangbaarder (en goedkoper) maken. Denk aan het gebruik van gewone champignons in dit recept. Dus ook voor doordeweeks gebruik lenen deze kookboeken zich goed. Maar hoe leuk is het om je uit te laten dagen, wel de moeite te doen voor je ingrediënten en de tijd uit te trekken om een fantastisch maal op tafel te zetten voor je gasten…? Zo heb ik vorig jaar op mijn verjaardag mijn visite getrakteerd op een homemade Ottolenghi-diner. Ik kan het iedereen aanraden, ook de vlees- en viseters (waar ik zelf bij hoor).

IMG_7564 IMG_7557a IMG_7514 DSCN7152

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.