Wat LaSanne (w)eet: zoetigheid

En alweer het laatste item in de serie ‘Wat LaSanne (w)eet’. En hoe kan ik dat beter afsluiten dan met mijn recepten en ideeën voor en over zoetigheid: taart, taart, taart en toetjes! Kom maar door! Het is tenslotte weekend :)

Citroentaart

Ik hou van taart! En dan gewoon taart mét suiker en andere onverantwoorde ingrediënten. En ik ben fan van chocolade! Ik streef ernaar om zo min mogelijk geraffineerde suikers te eten, maar ik wil me hier ook zeker niet blind op staren. En taart en andere zoetigheid maken, vind ik ook gewoon heel erg leuk. Het hoort bij de gezelligheid van het weekend: ik krijg een fijn huiselijk familie-gevoel als ik in de keuken kom en er staat een taart op het aanrecht, half ingezakt, aangesneden, kruimels op het aanrecht… Je (her)kent het vast wel ;)

Taart en ander gebak

Hmmmm taart met laagjes, fruit, chocolaaaaaa, room, een mooie topping, een fijne vulling, een taart van koekjes (stroopwafels!) of zoiets geks als taart met wortel of rode biet… Taart bakken vind ik één van de leukste dingen en ik ontwikkel graag mijn eigen recept. Voor mijn citroentaart perfect was, heb ik minstens 6 ‘mislukte’ varianten gemaakt (die overigens ook erg lekker waren). Ik hou van variatie en creativiteit maar niet van overdaad. Er moet niet teveel ‘kermis’ op of in het gebak zitten maar de ingrediënten moeten voor zich kunnen spreken. En het hoeft ook niet perfect. Van die strakke taarten met fondant en allerlei crea figuren, zul je mij niet zo snel zien maken. Bij mij mogen de kersen best wel stiekem van de taart afrollen…

IMG_5337

Toetjes

Je zou het misschien niet zeggen, maar het schrappen van toetjes uit mijn ‘dieet’ bleek makkelijker dan vooraf gedacht. Ik ben er gewoon mee gestopt. De ‘gewone’ vruchtenyoghurt en vla eet ik zo goed als nooit meer (vanillevla is sowieso slecht verkrijgbaar hier in Duitsland). Dat scheelt ook gelijk een hoop suiker. Maar ook hier zijn weer uitzonderingen voor de weekenden zoals jummie Tiramisu, Triffle, zelfgemaakte hangop met fruit en honing of crème brulee… het blijven luxe toetjes voor speciale gelegenheden.

 IMG_8225

Bewuster bakken

Naast mijn voornemen om vooral door te blijven gaan met het maken van heerlijke taarten en ander gebak met suiker, blijft het toch ook erg leuk om te experimenteren met verantwoorde zoetigheid. Banaan, dadels en appelmoes als vervanging van suiker vind ik echt ideaal. En dé uitvinding voor gebak met een fijne structuur vind ik toch wel amandelmeel. Wil je meer hierover lezen, check dan dit recept waarbij ik handige tips geef.

 DSCN6922

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.