Lekker koken is niet alleen een kwestie van het juiste recept kiezen of dat ene ingrediënt gebruiken. Nee, er komt meer bij kijken. Je moet er een beetje gevoel voor hebben of ervoor zorgen dat je dat krijgt. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Bedenk als eerste wat de aanleiding is: gewoon omdat je een goede hap op tafel wilt zetten of omdat je voor je verjaardag eens uit wilt pakken? Ik bedenk altijd van tevoren wat ik ga eten en vind het heerlijk om mijn kookboeken en het internet af te struinen naar recepten. Dit geeft niet alleen antwoord op de vraag: “wat zal ik eens eten?” maar het geeft me ook zin om te koken. Zo heb ik tijdschriften en kookboeken waar ik nog nooit uit gekookt heb, maar die me wel de ‘kook-mood’ geven.

tijdschriften en kookboeken

Een ‘doordeweekse’ maaltijd hoeft niet perse ingewikkeld te zijn en vraagt doorgaans weinig voorbereiding. Koken voor een dinertje of een groter buffet, vraagt om een andere aanpak. Ik sloof me graag uit voor mijn gasten maar wil op het moment dat ze er zijn, zo min mogelijk in de keuken hoeven doen. De High Tea die ik in september maakte is hier een goed voorbeeld van, ik had toen een zeer relaxte middag met onze visite.

Een goede voorbereiding zit ‘m ook in het doen van de boodschappen. Als je op zaterdagochtend (nog in je pyjama) wilt beginnen aan die taart, is het natuurlijk niet fijn als de eieren op zijn… Ik heb gelukkig altijd bepaalde producten op voorraad. Denk aan uien, knoflook, eieren, speltmeel, honing, noten, peulvruchten (voorgekookt in de vriezer), blikjes gehakte tomaten, etc. Ook is het prettig om de te gebruiken ingrediënten alvast klaar te zetten. En mocht je een recept nog nooit gemaakt hebben, lees het dan eerst een keer door. Dan weet je tijdens het koken ongeveer wat er komen gaat en is je timing beter. Vooral wanneer je meerdere dingen tegelijk maakt.

Een aantal kooktools kunnen bovendien niet ontbreken. Een goed scherpe messenset en grote snijplank bijvoorbeeld. Niks is zo irritant als met een bot mes je mooie groente te moeten snijden op een veel te klein plankje. Wat ik erg vaak gebruik is de staafmixer. Hiermee pureer ik van alles heerlijk fijn en romig, van soep tot dips en currypasta’s. De broodbakmachine staat ook standaard op mijn aanrecht, niet alleen om brood mee te bakken maar ook om andere deegjes te laten mixen en rijzen. Tja en verder, los van wat er normaal gesproken in de keuken te vinden is…? Een handmixer, keukenweegschaal, pastamachine, waterkoker, fijne en grove rasp, goede spatels, citruspers en goede pannen (de gietijzeren hapjespannen, een grote en een kleine, zijn mijn favoriet).

IMG_5947a

En als je de voorbereiding gedaan hebt, de ingrediënten in huis, dan rest nog maar één ding: aan de slag! Zorg dat je keuken schoon en opgeruimd is. Zet de waterkoker alvast aan, verwarm de oven alvast voor en zet de pannen op het fornuis. Gebruik niet telkens nieuw bestek, schoon servies of verschillende pannen, dit zorgt voor veel afwas. Aardappeltjes koken kan in de koekenpan die je later gebruikt wanneer je deze gaat bakken. En gebruik apparaten: een keukenmachine doet het snij- en schaafwerk veel sneller dan jijzelf.

Veel plezier met koken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.