Het is écht herfst: yes! Ik kan echt genieten van de geur en frisse lucht in het park tijdens het hardlopen, een terrasje pakken in de herfstzon (zoals vorige week in Bremen) en de regen die tegen de ramen tikt als ik net in bed lig. Maar het meest blij word ik van de seizoensgroenten zoals pompoen, bietjes en pastinaak. In september en oktober heb ik altijd zóveel kook-inspiratie!

038

En ik ben helemaal into Yotam Ottolenghi. Mocht je ‘m niet kennen: deze kok komt uit Israël, woont in Londen en heeft daar een aantal (afhaal-)restaurants samen met Sami Tamimi. Zijn vierde kookboek ‘Plenty More’ is net uit. Ik heb op internet recepten gezocht en kreeg gelijk de kookkriebels: wat een leuke combinaties! En veel ingrediënten waar ik vaak mee kook: pompoen, bieten, linzen, geitenkaas en noten. Ik ben geïnspireerd geraakt en raad je aan om het web af te struinen (of mijn Pinterest te bekijken) en zijn recepten uit te proberen. Ik ga voor de geroosterde zoete aardappel met vijgen, of de gekarameliseerde macademia cheesecake… of de biscotti’s met pistachenootjes en gember… Afgelopen weekend maakte ik alvast pompoensoep á la Ottolenghi en ik heb daarbij iets nieuws geleerd: de pitjes uit de pompoenkern (die je anders waarschijnlijk weggooit) in de oven karameliseren met wat olijfolie, honing, peper en een snuf cayenne. Na 15 minuten op 180C zijn ze knapperig, zoet én pittig. Door de soep deed ik een klein plukje saffraan en rasp van een sinaasappel. De soep serveerde ik met een lepeltje crème fraîche en de pompoenpitjes. Wat een toprecept!

IMG_4545 IMG_4580

Sommige gerechten lijken bewerkelijk of hebben ingrediënten die je niet in elke supermarkt kunt kopen. Ik kan soms afknappen op dat soort recepten; dan moet je voor dat ene ingrediënt speciaal naar die ene toko in de stad. Maar soms kan een recept me ook zo aanspreken dat ik er toch graag voor omfiets (zoals de abrikoos-walnootcake met lavendel: voor de lavendel wil ik best wat moeite doen). En ik vind het ook erg leuk om er mijn eigen draai aan te geven, ik volg zelden een recept precies op. Daarom streef ik ernaar om bij de recepten die ik post altijd variatietips te geven. Daag jezelf uit en gebruik je creativiteit. Door uit te proberen en te variëren, heb ik in ieder geval beter leren koken.

En een tip: zorg ervoor dat je genoeg kruiden in je keukenkastje hebt staan. Ik kies voor kruiden waarmee ik zelf mengsels kan maken zoals chili con carne-kruiden, koekkruiden, harissa, baharat of taco-kruiden. Zo heb ik onder andere in huis: komijn, kruidnagel, kummel, kurkuma, kaneel, kardemom, venkel, kerrie (evt. verschillende varianten, momenteel alleen ‘masala’) en gedroogde laurier. Van de meeste kruiden heb ik een potje gemalen en ongemalen. Ik gebruik dus veel gedroogde kruiden maar ook verse. Zo staat er altijd een pot verse peterselie in het keukenraam en op mijn balkon heb ik salie, rozemarijn, citroentijm en gewone tijm. Nu het kouder wordt, heb ik takjes afgeknipt en laat ik deze drogen zodat ik het ook later in het jaar goed kan gebruiken. Ik koop mijn kruiden het liefste op de markt in Groningen. Daar staat een heel mooie kraam met super veel kruiden en -mengsels. De dames weten veel van de kruiden en toepassingen en maken ook veel van hun mengsels zelf. Zo is hun Provençaalse kruidenmix echt super. Afgelopen vrijdag heb ik weer flink inkopen gedaan, dus mijn kruiden-lade is weer ready to cook :)

IMG_4555

Kortom: ik heb genoeg om over te bloggen! En ik hoop dat jullie dat ook weer inspireert want de herfst is gewoon heerlijk!

2 thoughts on “Herfst!

    1. Hallo Dominique,
      Ik heb de lavendel gekocht bij de kruidenkraam op de markt in Groningen. Daar hebben ze bijvoorbeeld ook rozenblaadjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.