Als echte foodie heb ik natuurlijk interesse voor het grotere plaatje rondom voedsel: waar komt ons eten vandaan, hoe werkt ons voedselsysteem en wat kan er beter? Ik vind het altijd goed om op een bewuste manier met eten om te gaan en zoek dan ook graag leuke projecten, initiatieven en samenwerkingen op. En tja, dan kom je nog eens ergens. Zo reed ik afgelopen zaterdag door het prachtige Friesland en kwam ik uit op de boerderij van Jaring Brunia. Youth Food Movement (YFM) Fryslân organiseerde samen met Welcome to The Village,  Agrarische Jongeren Friesland en Kening fan ‘e Greide een biodiverse dag on the farm: Voedselketen XL. En daar was ik bij. Tof!

Biodiversiteit in workshops

De dag stond in het teken van de voedselketen en biodiversiteit. Deze thema’s werden in verschillende workshops verder uitgelicht. Zo kon je op weide-safari op zoek naar allerlei kruiden en eetbare planten en was er een lezing over de bodemcultuur. De bodem en de kruiden in het gras: het heeft natuurlijk invloed op de kwaliteit van de weilanden (ook als goede broedplaats voor weidevogels), de voeding van de koeien, de melk die de koeien produceren en de producten die je vervolgens kunt vervaardigen. Erg interessant. Ik ben aangeschoven bij de workshop over bijen, die essentieel zijn in dit biodiverse systeem.

Voedselketen XL Dit kalfje was diezelfde ochtend nog geboren, zo lief :) De crew en een aantal vrijwilligers. Foto gemaakt door: http://www.erikjankoopmans.nl/ Lisette Bokma legt uit hoe je verschillende zuivelproducten kunt maken De set die Lisette Bokma zelf heeft ontworpen

Wei – Kookgerei

En zo was ook Lisette Bokma aanwezig met haar zelf ontworpen set om thuis kaas, boter, karnemelk en kwark te kunnen maken. Ze maakte deze set van natuurlijke materialen en vervaardigde in eerste instantie alles zelf. Vanuit eigen keuken maakt ze heerlijke zuivelproducten en konden wij dus ook van een aantal kruiden-kazen proeven. Een heel inspirerend verhaal én heerlijke producten!

De Streekboer

De lunch werd verzorgd door De Streekboer. Als consument kun je op de website van De Streekboer je winkelmandje vullen met producten van verschillende boeren die hierbij aangesloten zijn. De ene boer biedt bijvoorbeeld groente & fruit aan en de ander zuivel. Er zijn verschillende punten waar je je boodschappen vervolgens op kunt halen. Er is dus sprake van een super korte keten (je koopt bijna rechtstreeks van de boer zelf) waardoor de boer een eerlijke prijs krijgt en jij een eerlijke prijs betaalt. Bovendien weet je precies waar de producten vandaan komen. De afhaalpunten zijn nu nog alleen in Friesland, maar De streekboer breidt uit en hopelijk komen ze snel naar Groningen. Wat een top-concept!

De Streekboer Producten van De Streekboer Een voorbeeld van een bijenhotel Tijdens de workshop heb ik een mini-bijenhotel gemaakt

Vinny & Jo

De mannen van Vinny & Jo verzorgden gedurende deze dag heerlijke koffie en cappuccino’s. En natuurlijk werd er rauwe melk, vers van de koe, gebruikt voor de cappu’s. Echt heerlijk! Ze hebben een leuke zaak in Leeuwarden, dus daar ga ik binnenkort zeker een keer langs!

Op de trekker 

Na de workshops en lezingen, was er in de schuur een heerlijk driegangendiner en werd de dag afgesloten met live-muziek en een kampvuur. Wat een leuke dag was dit. Ik als echte city-chick op de boerderij met zoveel frisse boeren buitenlucht: ik vond het fijn. En dan heb ik ook nog eens super leuke nieuwe mensen leren kennen én mocht ik trekker rijden. Cool!

De mannen van Vinny & Jo maakten voor Koffielokaal heerlijke cappuccino's Cappuccino met rauwe melk, vers van de koe Voorbereidingen voor het voorgerecht Originele tafel-decoratie Een hele schuur vol met deze prachtig gedekte tafels

Meer over:

One thought on “Voedselketen XL: een biodiverse dag on the farm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.