De dames van Not So Stuffy hebben mij gevraagd of ik de I love Groningen ’tag’ in wil vullen. Zoals jullie weten ben ik erg Groningen-minded en vaak in deze fijne stad te vinden. Dus allerlei vragen over Groningen beantwoorden? Leuk! Kan ik gelijk mijn favoriete hotspots met jullie delen, voor zover ik dat nog niet gedaan had ;)

Kom maar door met de vragen…

Wat is je favoriete plek om koffie te drinken?

De beste koffie drink je natuurlijk bij Black & Bloom. Eigenaar Gerben weet wat hij doet, roostert zijn bonen zelf en heeft altijd nieuwe en tijdelijke blends. Top. Daarnaast vind ik de brasserie van de Prinsenhof heel fijn. Hartje stad, maar toch een oase van rust en een mooie en luxe ambiance. Andere fijne plek in de stad: Bakkerij Blanche. Het is niet perse vanwege de koffie een fijne hotspot, maar vooral om ‘s ochtends te ontbijten.

Wat is je winkel top 3?

Mag het ook een top-4 zijn? Ik kies voor de Souk in de Folkingestraat – heerlijke Midden-Oosterse producten, de kruidenkraam op de markt (niet echt een winkel, maar wel de allerbeste kruiden ever ;)), Broodje van eigen deeg – alleen al omdat het zo’n mooie zaak is, en boekhandel Van der Velde – altijd fijn om tussen de boeken rond te struinen.

Wat is het beste restaurant?

Hier hoef ik niet lang over na te denken: de Pijp Wine & Dine. Punt. Gewoon een keer heen gaan en je laten verrassen door te kiezen voor het ‘humeur van de chef’. Ik ken de chef en weet dat zijn humeur altijd goed is ;)

Black & Bloom Bakkerij Blanche  Feel Good

Wat vind je de leukste winkelstraat van de stad?

De Brugstraat en Akerkhof. Misschien niet de meest voordelige winkels, maar zeker wel de mooiste.

Wat is het mooiste uitzicht in de stad?

Als je op de A-brug staat, heb je aan alle kanten een mooi uitzicht. In de Brugstraat, A-Straat en het Hoge en Lage der A, zitten super leuke winkels en boetiekjes. Je kijkt uit over een prachtig stukje Diepenring (de gracht), de Der A-kerk,  een fijne kookwinkel en De Pijp Wine & Dine. Op deze plek kan ik altijd het meeste van Groningen genieten.

Het mooiste gebouw:

Het Groninger Museum en het oude universiteitsgebouw vind ik de mooiste gebouwen van de stad. Ik hou van de moderne bouw zoals het museum; maar ook wat er nu bij de Geneeskundefaculteit en in het Ebbingekwartier bij komt. En juist de historische en statige panden, zoals het universiteitsgebouw, maken het contrast groter en interessanter. Groningen heeft een oud karakter maar toont ook zeker vernieuwing. Dat spreekt me aan.

de markt op de Vismarkt het Groninger Museum Noorderzon

Wat is je favoriete museum of galerie?

Natuurlijk kies ik dan voor het Groninger museum met zijn altijd coole tentoonstellingen. Het gebouw zelf is al super tof. Ik moet er toch echt eens vaker heen! De kunst op het jaarlijks terugkerende festival Noorderzon, vind ik trouwens ook altijd heel tof.

Als je moest kiezen: Stadsschouwburg, Oosterpoort, Martiniplaza of Forum Images?

Hier kan ik niet echt kiezen. Helaas ga ik veel te weinig naar het theater of de bios. Simpelweg omdat het er niet van komt…

Waar eet je in de zomer het liefste je lunch in de buitenlucht?

In de zomer is picknicken in het Noorderplantsoen natuurlijk erg leuk. Zelf je kleedje en lekkers meenemen en uren chillen. In de stad zelf vind ik het terras van Feliz Fine Food een fijne plek. Maar nog beter: een lunch scoren op een van de Foodfestivals die er in de zomerperiode zijn.

Wat vind je het mooiste natuurgebied van de stad?

Met stip op nummer 1: het Noorderplantsoen. Hier is altijd wat te beleven en vooral in de zomer is het een fijne plek om je tijd door te brengen.

 de Der A-kerk Kruiden op de markt kopen Lekkere smoothie bij Feliz Fine Food

Hiervoor kun je de stad best een paar uurtjes verlaten:

Garnwerd ligt net boven Groningen en heeft, naast een aantal pittoreske straatjes, ook een gezellig bruin café: café Hammingh. Hier komen in de zomer vele ‘Stadjers’ een terrasje pakken en maken wielrenners graag een pitstop. In Lauwersoog kun je heerlijke wandelingen maken en een visje eten. Snuif de zilte zeelucht en pauzeer bij het hippe Ailand op het uiterste puntje van de pier. En daarnaast vind ik uit eten bij de chique Piloersemaborg in Den Ham, echt een aanrader.

Must sees voor mensen die maar 1 dag naar Groningen gaan:

Vanaf het Centraal Station, in een rechte lijn: het Groninger Museum, de Folkingestraat, de Vismarkt (en zeker op marktdagen) en dan lunchen ergens in de Oude Kijk in ’t Jat Straat (bijvoorbeeld bij de Soepwinkel, Feel Good, No25 of Bij Britta). Daarna nog even dwalen door de leuke straatjes van het A-Kwartier en de verborgen Prinsentuin ontdekken.

Het beste sportieve uitje voor toeristen:

Zeilen op het Paterswoldse meer. Het meer is niet heel groot, maar voor een dagje is dat geen probleem. In mijn studietijd heb ik heel wat zeil-uren op het Paterswoldse doorgebracht: good memories :) Natuurlijk fiets je vanuit het centrum richting Paterswolde. Sowieso is fietsen in Groningen eentje voor op de to do-lijst.

Foto 076 Elke wijk heeft zijn eigen karakter Broodje van eigen deeg

Al zoveel jaar in Groningen en nog nooit…

…de Martinitoren beklommen. Dit vind ik echt iets voor toeristen en ik heb me nog nooit toerist gevoeld in Groningen. Toch binnenkort maar eens doen, want ik denk dat het uitzicht super is.

Het best bewaarde geheim van Groningen:

Niet zozeer top secret, maar wel iets om even te weten: Groningen heeft een aantal hofjes. Erg leuk om te ontdekken. Daarnaast vind ik het leuk om te zien dat de woonwijken een heel eigen karakter hebben. Ik heb in bijna elke windrichting van de stad gewoond en heb dus verschillende kanten leren kennen.

Groningen is pas echt compleet als…

… ik er weer zou wonen! Ok, daar moet ik nog heel even op wachten, maar er wordt aan gewerkt. Verder mis ik in Groningen een goede salade-to-go-bar. Als je onderweg bent of niet ergens wilt gaan zitten tijdens de lunch, ben je vaak aangewezen op broodjes ’to go’. Daar mag wat mij betreft wel wat meer afwisseling in komen.

Een van de hofjes die verborgen zijn in de stad Op allerlei plekken mooie kunstwerken spotten Fietsen horen bij Groningen

Waarom ik van Groningen hou?

Groningen bruist: er valt altijd iets te beleven. Groningen is modern, hip, toekomstgericht, maar de Groningers blijven altijd heerlijk nuchter. I like. Ander leuk detail: let er eens op, op welke plekken je de Martinitoren kunt zien. Dat is heel verrassend; in de omliggende wijken heb je op onverwachte straathoeken ineens weer d’Olle Grieze in je blikveld :)

En wat ik verder nog kan aanraden in Groningen:

Bierbrouwerij Martinus (het pand alleen al is heel tof), de Soepwinkel (ook soep to go), café de Pintelier (voor de perfecte vrijdagmiddagborrel), Tuinindestad (je kunt ook zelf meehelpen in de moestuin), de Wilde Slager (alleen wild vlees, maar de slager zelf is heel lief ;)), de foodfestivals, Winterwelvaart, een  stadswandeling door de Schildersbuurt en eten/borrelen bij het Concerthuis (gewoon lekker hip).

Op de website Groningen Revisited vind je nog meer handige en leuke Groningen-info. En Oogst Groningen is een tof online magazine.

4 thoughts on “#I love Groningen

  1. Leuk om te lezen welke plekjes je favo zijn! En wat nieuwe voor mij te ontdekken. Ben wel toe om wat andere spots te zien. Ik kom vaak op dezelfde plekjes uit hehe, niet zo gek, ze zijn leuk! Wanneer ben je van plan terug te komen om hier te wonen? Groetjes!

    1. Wat zijn dan jouw favoriete hotspots Evelyn? Maakt me nieuwsgierig :)
      En weer in Groningen wonen hangt samen met het vinden van een leuke baan. Hopelijk op korte termijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.