Recept: Speltbrood met Ayvar

Speltbrood met Ayvar

Ik eet niet zo vaak brood, maar als ik dan brood eet, dan het liefste homemade. De broodbakmachine laat ik het deeg maken. Dit duurt anderhalf uur en dan is het deeg echt perfect. Afbakken in de machine kan natuurlijk ook, maar ik vind de vorm (vierkant) niet zo aantrekkelijk en bovendien kun je minder variëren qua vulling. Dus nadat de machine het deeg heeft gemaakt, geef ik het brood de juiste vorm en vulling, om het vervolgens in de oven af te bakken.

Ingrediënten:

  • 280 ml water
  • 400 gr speltbloem
  • 30 gr lijnzaad
  • 10 gr Provençaalse kruiden
  • 7 gr gedroogde gist (1 zakje)
  • 7 gr zout
  • 7 gr olijfolie
  • 7 gr honing

Bereidingswijze:

Zie mijn artikel over brood bakken met allerlei handige tips & trics, plus instructies om goed deeg te maken zonder broodbakmachine. Volg de bereidingswijze op met bovengenoemde ingrediënten.

Als het deeg klaar is, haal je het uit het blik en spreid uit (of rol tot een dikke lap met de deegroller) op een met bloem bestoven werkvlak. Bestrijk het deeg met circa 3 eetlepels Ayvar. Rol daarna het deeg op en druk het licht samen. Bekleed een standaard cakeblik met een vel bakpapier en leg hier de brood-rol in. Dek af met een schone theedoek en laat circa 20 minuten op een tochtvrije plaats rusten. Ondertussen kun je de oven voorverwarmen op 180C. Na het rusten zet je het brood in de oven en bak je het in 35 a 40 minuten af. Laat het brood goed afkoelen voordat je ‘m aansnijdt.

Bereidingstijd: circa 2 uur (incl deeg in de broodbakmachine).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *