Recept: Springrolls

Springrolls

Heb ik al eens verteld dat ik ook gek ben op de Aziatische keuken? Alleen al het boodschappen doen in zo’n fijne toko is al een feest. Hoewel er in deze winkels erg veel in pakjes en zakjes verkocht wordt – denk aan alle soorten sojasaus, de marinades en bumbu’s met allerlei toevoegingen. Ik zoek daarom liever de pure en eenvoudiger manier van Aziatisch eten op. Dus met verse ingrediënten en veel verse kruiden. Denk aan gember, waterkers, koriander, basilicum en limoen. Op de markt en bij de toko kun je verrassend veel verse ingrediënten krijgen. Dit is mijn recept voor Springrolls, maar er zijn geen vaste regels voor. Varieer er dus lekker op los.

Ingrediënten voor ca. 8 Springrolls:

  • 8 rijstvellen
  • rode paprika
  • gele paprika
  • 1 ui, in dunne ringen
  • stukje courgette
  • 1 teen knoflook
  • stukje verse gemberwortel
  • ca. 6 radijsjes
  • stukje komkommer
  • handje kiemen
  • een grote hand veldsla
  • een handje verse koriander
  • zout & peper
  • scheutje olijfolie

Zo maak je de Springrolls:

Maak de groenten schoon en snijd alles in dunne reepjes en/of plakjes. Verhit een scheutje olie in een wok en bak hier de paprika, ui en courgette in aan. Ongeveer 5 á 10 minuten is voldoende. Het is lekker als de groente nog bite heeft. Breng op smaak met geperste knoflook, geraspte gember en wat zout & peper.

Dan de rijstvellen: deze moet je eerst zacht laten worden voordat je ermee aan de slag kunt. Dit doe je door ze één voor één in ijskoud water te laten weken. In een minuut zijn ze helemaal doorzichtig en zacht geworden.

Leg dan een vel op een schoon werkvlak (aanrecht of plank) en leg er een schepje van de gewokte groente op, een pluk veldsla, wat koriander, radijs, komkommer en wat je verder nog hebt aan ingrediënten. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol ‘m dan zo mooi en strak mogelijk op. De vellen zijn wat elastisch en plakkerig maar doordat ze doorzichtig zijn, ziet het er al snel mooi uit. Neem per rol zoveel vulling als je wilt, of net hoeveel rolletjes je wilt maken en hoeveel vulling je hebt…

Serveer de springrolls met sweetchili-saus of maak zelf een lekkere dressing van ketjap, honing, gembersiroop, limoensap en sambal. Eetsmakelijk!

Bereidingstijd: 25 min.

One thought on “Recept: Springrolls

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *