Hartige taart met spinazie, zaden & kiemen

Hartige taart met spinazie, pitten & kiemen

Een klassiek recept met een twist: dat is leuk! De basis van deze taart bestaat uit spinazie, ricotta en parmezaan. En de twist zit ‘m in de citroen, kiemen, pitten en zaden. Ik heb me laten inspireren door een recept uit Delicious. Magazine, dus ik kan niet geheel de credits voor mijn rekening nemen. Maar ik wilde ‘m graag met jullie delen. De taart is redelijk machtig, dus erg geschikt voor 6 personen wanneer je er nog iets bij serveert.

Ingrediënten:

  • 6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 300 gr spinazie, schoongemaakt
  • 100 gr feta
  • 3 eieren
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 1 teen knoflook
  • 50 gr Parmezaanse kaas (ik vind flakes het lekkerste)
  • 50 gr pitten, grof gehakt (bijvoorbeeld zonnebloempitten en pompoenpitten)
  • extra pitten als garnering
  • 200 gr ricotta
  • zout & peper
  • handje rucola
  • mix van kiemen, een handje (bijvoorbeeld radijsscheuten en alfalfa)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200C. Vet een springvorm in met wat olie en bekleed met het bladerdeeg. Zorg voor een mooie en gelijke rand. Neem dan een stuk zilverfolie en doe dit in de vorm. Je gaat de deegbodem eerst blind bakken en de folie zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet omhoog komt of dat de rand instort. Als je de randjes van het folie om de rand van de springvorm klemt, blijft de deeg-rand mooi gefixeerd staan. Zet de vorm in de oven, controleer na 10 minuten hoe hard het gaat en laat ‘m vervolgens nog 10 á 15 minuten verder bakken.

Ondertussen kun je de vulling maken. Blancheer eerst de spinazie kort in kokend water en spoel daarna af onder ijskoud water. Laat uitlekken in een vergiet. Klop de eieren los in een kom en voeg de verbrokkelde feta toe. Net als de Parmezaanse kaas, de geperste knoflook, citroenschil, ongeveer twee derde van de ricotta. Als de spinazie goed uitgelekt is, snijd je deze wat fijner. Ik heb de spinazie even kort in de keukenmachine gedaan (2x pulse). Voeg dan ook de spinazie aan het mengsel toe, roer het geheel door elkaar en breng het op smaak met wat zout & peper.

Als de deegbodem klaar is, draai je de oventemperatuur terug naar 150C. Verwijder voorzichtig het folie van de bodem en verdeel het spinaziemengsel erin. De taart gaat nu terug de oven in. Bak deze in 20 á 25 minuten tot ‘ie gestold is. Dan de topping: verdeel de overgebleven ricotta, zaden, pitten en de rucola en kiemen over de taart. Besprenkel met een kneep citroensap en klaar is de taart. Heerlijk om warm of lauw te serveren, maar koud ook erg goed te doen. Eetsmakelijk!

Bereidingstijd: ca. 1 uur

Variatietip:

Deze taart is door de drie soorten kaas, redelijk machtig. Je kunt ‘m meer ‘light’ maken door de ricotta door hüttenkäse te vervangen. Naast de pitten, is ook lijnzaad een goede toevoeging of fijngehakte pistachenootjes. In plaats van de spinazie kun je kiezen voor snijbiet, cavolo nero of postelein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *