Geroosterde pompoen met gember & limoenyoghurt

Geroosterde pompoen met gember & limoenyoghurt

Voor dit gerecht heb ik me weer eens laten inspireren door Yotam Ottolenghi (kookboek ‘Nopi’). Wat weet hij me toch altijd te verrassen met fijne combinaties. Ik hou echt van zijn recepten. Deze geroosterde pompoen heb ik nu zelf al een aantal keren gegeten en daarmee heb ik er inmiddels ook mijn eigen versie van gemaakt. Daarom deel ik vandaag dit recept met jullie, want geloof me: dit is echt een succes: zó lekker!

Ingrediënten (voor 2 á 3 pers.):

  • een halve flespompoen
  • 6 roma-tomaten
  • ca. 3 cm gemberwortel
  • 2 tenen knoflook
  • scheut olijfolie
  • zout & peper
  • ca. 100 ml kwark of Griekse yoghurt
  • geraspte schil van 1 limoen
  • snuf gemalen kardemom
  • handje verse peterselie, grof gehakt.
  • handje amandelschaafsel, geroosterd

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200C. Maak de pompoen en tomaten schoon en snijd in mooie partjes. Rasp de gember en knoflook fijn en doe samen met een flinke scheut olijfolie in een klein kommetje. Roer door elkaar tot een mooie dressing ontstaat. Verdeel de pompoen-parten in een ruime ovenschaal. Zet de schaal in de oven gedurende ca. 30 min. Voeg daarna de tomaten toe, verdeel de dressing er overheen en een flinke snuf zout & peper. Laat dit samen nog zo’n 20 min in de oven roosteren. Ondertussen heb je mooi de tijd om de limoenyoghurt te maken. Mix de kwark of yoghurt met de limoenschil en een flinke snuf kardemom. Proef even of je er meer kardemom, eventueel wat limoensap en wat zout & peper toe wilt voegen. Net wat je lekker vindt. Als de pompoen gaar is en een mooi klein zwart gegrild randje heeft, is het klaar. Verdeel er wat lepeltjes limoenyoghurt over, amandelschaafsel en peterselie.

Serveer er een mooi stuk gebakken zalm bij, een frisse salade en je hebt een heerlijke & gezonde maaltijd. Eetsmakelijk!

Bereidingstijd: 60 min.

Variatietip:

In het recept van Ottolenghi wordt als extra topping van die kant-en-klare gedroogde uitjes gebruikt. Uiteraard kun je ook andere groenten toevoegen, denk bijvoorbeeld aan pastinaak, zoete aardappel, wortel of paprika.

One thought on “Geroosterde pompoen met gember & limoenyoghurt

  1. Om de hoek in Balk wel oranje pompoenen gezien, langs de kant van de weg, hoe vers wil je ze hebben eind augustus!!!
    En de een oven ook tot mijn beschikking, dit alles op de camping, en gaan met die POMPOEN! Ga ik DE man mee verwennen en mijzelf tuurlijk. allemaal goede voornemens, het lezen van je recepten is al een feestje LaSanne :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *