Aardbeientaart

Aardbeientaart

Ik hou echt van aardbeien: mooi donkerrood en vol van smaak. I love it! Natuurlijk gaf ik deze aardbeientaart een kleine twist door er wat verse tijmblaadjes over te strooien. Probeer het een keer uit. Uit deze taart sneed ik 8 punten.

Ingrediënten:

  • Voor de bodem: 100 gr zachte boter, 200 gr bloem, 75 gr suiker, 1 ei en 2 zakjes vanillesuiker.
  • Voor het roommengsel: 350 gr mascarpone, of een mengsel van naturel roomkaas en slagroom en 3 el honing.
  • Als vulling: 300 gr aardbeien, 3 takjes verse tijm
  • Topping: 2 el water, 1 el suiker en 1 blaadje gelatine

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180C. Vet een springvorm of taartvorm in met boter of olie en bekleed eventueel met bakpapier. Maak eerst het deeg. Doe hiervoor de boter, bloem, suiker, het ei en de vanillesuiker bij elkaar in een mengkom en mix door elkaar tot een los deeg ontstaat. Je kunt het met je handen door elkaar mixen, maar de handmixer met deeghaken of de keukenmachine helpen je graag een handje… Druk het deeg in de taartvorm maar druk het niet te stijf en dicht aan, zo blijft ie lekker krokant. Prik met een vorm wat gaatjes in het deeg en plaats de vorm in de oven. In ca. 20 minuten is de bodem gaar en lichtbruin. Laat de bodem volledig afkoelen.

Dan het roommengsel: Roer de mascarpone los en meng er de honing door. Mocht je de roomkaas-slagroom-versie kiezen, sla dan eerst de slagroom stijf en roer samen met de roomkaas en honing tot een gladde massa. Als de taartbodem koud is, verdeel je het roommengsel erover uit.

Aardbeientaart

Maak de aardbeien schoon en snijd in kwarten. Verdeel de stukjes aardbei over het roommengsel en bestrooi dan met de tijm. Laat de gelatine ondertussen 5 minuten in koud water weken. Doe de eetlepel water met de suiker in een steelpannetje en zet op laag vuur. Laat de suiker helemaal oplossen en roer dan ook het uitgeknepen en zacht geworden gelatineblad erdoor. Laat deze oplossen. Verdeel de siroop nu voorzichtig over de aardbeien. Gebruik hiervoor een klein lepeltje of een kwastje.

Bereidingstijd: ca. 2 uur

Tip:

Mocht je ervoor kiezen om als roommengsel, kwark en slagroom te gebruiken, dan kan het roommengsel wat aan de slappe kant zijn. Los in dat geval 2 gelatineblaadjes op in koud water (gedurende 5 min). Warm 5 eetlepels water op in een steelpannetje en voeg de uitgeknepen gelatine hier aan toe. Roer door tot de gelatine opgelost is en roer de siroop dan door het roommengsel. Verdeel het mengsel over de taartbodem en laat circa 30 min opstijven in de koelkast, voordat je de aardbeien erop legt.

Zo kan het ook:

20-07-2015: vandaag is mijn lieve paps jarig en daarom maakte ik gisteren deze taart (foto links onder) voor hem. Ik gaf er een kleine twist aan door de aardbeien te combineren met blauwe bessen. Aan het roommengsel voegde ik wat sinaasappelrasp toe voor een frisse touch. Erg lekker.

26-07-2015: en alweer een verjaardag: Het zoontje van mijn vriendin werd alweer 2 jaar. Reden genoeg om hem blij te maken met homemade taart. Zie foto rechtsonder: deze keer dus met aardbeien en rode bessen. Wat is het toch een kunstwerk elke keer!

Aardbeientaart Aardbeientaart

One thought on “Aardbeientaart

  1. LaSanne, hoe zou het zijn met rozenbloesemwater ipv water voor de topping!?
    Uitproberen of zeg je niet doen, ‘de smaak van aardbei en roos matchen niet’. Misschien te overheersend. maar ik wil wat anders dan water. misschien ‘Eau de vie van aardbei’! beetje alcohol ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *